• 0 Product(en)
    Totaal € 0,00

    • 0 Product(en)

      € 0,00

Als losse knol weer te bestellen vanaf het najaar.

Daslook

In het Duits Bärlauch genoemd. De Germanen dachten dat het eten van dit kruid je bepaalde krachten zou geven.
Zij zagen ieder jaar de beren na hun winterslaap van de daslook eten en dachten dat de krachten van deze dieren
overgingen op de planten. De beren aten de planten echter om na hun winterslaap de "prop" in darmen te verwijderen
en zo na het eten van de daslook weer normaal hun ontlasting kwijt te kunnen raken.
De naam Daslook kan hier in Nederland zijn oorsprong vinden in het vaak aanwezig zijn van Dassen op de plekken waar
daslook groeit en zei hun holen daartussen groeven en zo ook de verspreiding en groei van de daslook bevorderden.

Daslook bloeit tussen april en eind mei. Ze heeft prachtige stervormige bloemen in helder wit.
De plant vermenigvuldigd zich daar zaad en de zwartbruine zaadknoppen zijn meestal in juni rijp.
Door het zogenoemde "mierenbrood" (net zoals bij sneeuwklokjes) worden de zaden veel verspreid door
o.a. mieren die de geur van de zaden moeilijk kan weerstaan. Om de zaden zelf te laten ontkiemen en planten
hebben ze eerst "vorst"of kunstmatige kou nodig.
Na de bloei verkleuren de bladeren geel en verwelken en wordt de geur van de daslook sterker.
Als je in een bos loopt waar daslook groeit is deze geur onmiskenbaar.

Daslook is een vrij makkelijke groeier en snelle vermeerderaar.
Ze prefereert half-schaduwrijke vochtige plekken en doet het goed onder of dichtbij hagen en in bossen.

De blaadjes van de daslook kun je eten en zelfs het knolletje is fijngesneden in veel gerechten te verwerken.
Pluk de desgewenste hoeveelheid van het blad en doe het door de soep, sla op een broodje kaas of maak er
een heerlijke pesto met bv walnoten van. Op het internet zijn vele gerechten met daslook te vinden.
Daslook bevat een grote hoeveelheid zwavelverbindingen, magnesium, mangaan en ijzer. Het zwavelgehalte is
hoger dan bv knoflook maar door laat geen mondgeur achter.
Wees er op bedacht dat in het vroege voorjaar de blaadjes van daslook en die van het lelietje der dalen (convallaria majalis)
voor de leek verdacht veel op elkaar lijken, echter met een groot verschil dat allen daslook eetbaar en de blaadjes van het
lelietje der dalen zelfs giftig zijn. Even een deel van het blad door de vingers rollen en ruiken en het verschil is duidelijk !

Eet prei in maart en Daslook in mei, dan ben je het hele jaar dokter- vrij !
Informatie:
Vraag offerte aan
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies